DCMB logo

Home     Urnen     Gedenksieraden    Persoonlijke gedenken     Routebeschrijving

Uitvaartmogelijkheden | Begraven, cremeren of destructie

Na het overlijden van uw huisdier zijn er verschillende uitvaartmogelijkheden waaruit gekozen kan worden, zoals begraven, cremeren of destructie.

begraafplaats

Begraven

Er is een mogelijkheid om het huisdier thuis in de eigen tuin te begraven, mits u voldoet aan een aantal voorwaarden. U moet uiteraard rekening houden met het milieu, wat inhoudt dat het dier niet gewikkeld mag worden in o.a plastic. Daarbij is het verstandig om het dier met minimaal 1 meter aarde te bedekken. Dit is noodzakelijk omdat andere dieren (huisdieren of roofdieren) nogal eens de neiging hebben een overleden dier te willen opgraven.

Het begraven in eigen tuin is niet in elke gemeente toegestaan, dus vraag dit anders na bij uw dierenarts of eigen gemeente.

Als u geen tuin heeft of u huurt een huis, dan kan dit dus ook niet. Ook kan het zijn dat u een keer gaat verhuizen, dus denk hier goed over na.

Er zijn ook speciale dierenbegraafplaatsen. Dit is net zoals bij mensen, maar dan voor dieren. Let wel op dat u naast de begrafenis ook jaarlijks grafrechten moet betalen.

Cremeren

Crematie is het versnellen van een natuurlijk proces, waarbij door hitte en verdamping het lichaam teruggebracht wordt tot haar basiselementen. Eigenlijk bestaan de resten in eerste instantie uit kleine botdeeltjes. Deze botdeeltjes worden verwerkt tot een kleinere substantie, wat dus de as is zoals de meeste mensen dat wel kennen.

Bij cremeren zijn er twee keuzes.

Collectief

U kunt uw huisdier samen met een ander huisdier laten cremeren bij een collectieve crematie. De as kan dan niet worden teruggegeven. De as wordt dan uitgestrooid door het crematorium.

Individueel

Bij een individuele crematie wordt uw huisdier alleen gecremeerd. De as die dan overblijft van uw huisdier kunt u terugkrijgen. De as kunt u dan bewaren in een asbus of urn. Ook kunt u de as uitstrooien of begraven op een mooie plek waar u bijvoorbeeld altijd samen kwam met uw huisdier.

Destructie

Bij destructie wordt uw huisdier samen met andere dieren (boerderijen, visbedrijven, slachthuizen en dierenartsen) opgehaald, verkleind en verwerkt tot diermeel,vetten en biofuels die als (bio)brandstof dienen. Vaak wordt dit als niet prettig ervaren. Destructie wordt soms uitgelegd als massacrematie, maar dat is het dus niet.

Laat u uw huisdier bij uw dierenarts achter en geeft u niet aan welke bestemming u wenst, dan gaat uw dier altijd naar destructie.terug© DCMB - Dierencrematorium Midden Brabant - Bernard Maton
Voor vragen of opmerkingen kunt u mailen naar info@dcmb.nl
Laatste wijzigingen januari 2020