DCMB logo

Home     Urnen     Gedenksieraden    Persoonlijke gedenken     Routebeschrijving

Uitvaartmogelijkheden | Begraven, cremeren of destructie

Na het overlijden van uw huisdier zijn er verschillende uitvaartmogelijkheden waaruit gekozen kan worden, zoals begraven, cremeren of destructie. De verschillende mogelijkheden en de voor- & nadelen hiervan hebben wij voor u objectief op een rij gezet. Helaas maken wij nog geregeld mee dat huisdiereigenaren onbewust een keuze maken waar ze achteraf spijt van hebben. Voor de duidelijkheid: wij als dierencrematorium verzorgen enkel crematies.

begraafplaats

Begraven

Er is een mogelijkheid om het huisdier thuis in de eigen tuin te begraven, mits u voldoet aan een aantal voorwaarden. U moet uiteraard rekening houden met het milieu, wat inhoudt dat het dier niet gewikkeld mag worden in o.a plastic. Daarbij is het verstandig om het dier met minimaal 1 meter aarde te bedekken. Dit is noodzakelijk omdat andere dieren (huisdieren of roofdieren) nogal eens de neiging hebben een overleden dier te willen opgraven.

Het begraven in eigen tuin is niet in elke gemeente toegestaan, dus vraag dit anders na bij uw dierenarts of eigen gemeente.

Als u geen tuin heeft of u huurt een huis is thuis begraven geen optie. Ook kan het zijn dat u in de toekomst gaat verhuizen, dus denk hier goed over na.

Er zijn ook speciale dierenbegraafplaatsen. Dit is net zoals bij mensen in een graf met eventuel een grafsteen, maar dan voor dieren. Let wel op dat u naast de begrafenis ook jaarlijks grafrechten moet betalen.

Cremeren

Crematie is het versnellen van een natuurlijk proces, waarbij door hitte en verdamping het lichaam teruggebracht wordt tot haar basiselementen. Eigenlijk bestaan de resten in eerste instantie uit kleine botdeeltjes. Deze botdeeltjes worden verwerkt tot een kleinere substantie, wat dus de as is zoals de meeste mensen dat wel kennen.

Bij cremeren zijn er twee keuzes.

Collectief

U kunt uw huisdier samen met een ander huisdier laten cremeren bij een collectieve crematie. De as kan dan niet worden teruggegeven. De as wordt dan uitgestrooid door het crematorium.

Individueel

Bij een individuele crematie wordt uw huisdier alleen gecremeerd. De as die dan overblijft van uw huisdier kunt u terugkrijgen. De as kunt u dan bewaren in een asbus of urn. Ook kunt u de as uitstrooien of begraven op een mooie plek waar u bijvoorbeeld altijd samen kwam met uw huisdier.

Destructie

U kunt uw overleden huisdier achterlaten bij de dierenarts of gemeentewerf/milieustraat voor destructie. Hiervoor wordt vaak een kleine vergoeding in rekening gebracht. Het woord destructie staat voor vernietiging. Uw huisdier wordt verwerkt volgens de wettelijke richtlijnen voor dierlijk afval, dit gebeurt massaal in combinatie met vee en slachtafval. Na het ophalen wordt alles verkleind en verwerkt, het residu bestaat uit een poeder en olie die weer als brandstof dienen. In Nederland gebeurd dit bij het destructiebedrijf Rendac in Son. Destructie wordt soms uitgelegd als massacrematie, maar dat is het niet. Meer informatie over destructie kunt u nalezen op www.watisdestructie.nl.

Laat u uw huisdier bij uw dierenarts achter en geeft u niet aan welke bestemming u wenst, dan gaat uw dier altijd naar destructie.

Keuze bespreken & vastleggen

Praten over de dood is vaak een lastig onderwerp wat wordt vermeden. Toch is het slim om hier alvast over na te denken en uzelf te verdiepen in de verschillende uitvaartmogelijkheden. Niets is zo vervelend als een keuze die u overhaast of in emotie maakt waar u achteraf spijt van krijgt. Bespreek bijvoorbeeld ook de wensen met het oppasadres als u op vakantie gaat.

Indien u wilt kiezen voor crematie kunt u uw wensen alvast vastleggen in het begeleidingsformulier en dit bewaren bij het paspoort van uw huisdier.terug© DCMB - Dierencrematorium Midden Brabant - Bernard Maton
Voor vragen of opmerkingen kunt u mailen naar info@dcmb.nl
Laatste wijzigingen januari 2020