DCMB logo

Home     Urnen     Gedenksieraden    Persoonlijke gedenken     Routebeschrijving

Uitvaartmogelijkheden | Begraven, cremeren, resomeren of destructie

Na het overlijden van uw huisdier zijn er verschillende uitvaartmogelijkheden waaruit gekozen kan worden, zoals begraven, cremeren, resomeren of destructie. De verschillende mogelijkheden en de voor- & nadelen hiervan hebben wij voor u objectief op een rij gezet. Helaas maken wij nog geregeld mee dat huisdiereigenaren onbewust een keuze maken waar ze achteraf spijt van hebben.
Voor de duidelijkheid: wij als dierencrematorium verzorgen enkel crematies.

begraafplaats

Huisdier Begraven

Er is een mogelijkheid om het huisdier thuis in de eigen tuin te begraven, mits u voldoet aan een aantal voorwaarden. U moet uiteraard rekening houden met het milieu, wat inhoudt dat het dier niet gewikkeld mag worden in o.a plastic. Daarbij is het verstandig om het dier met minimaal 1 meter aarde te bedekken. Dit is noodzakelijk omdat andere dieren (huisdieren of roofdieren) nogal eens de neiging hebben een overleden dier te willen opgraven.

Het begraven in eigen tuin is niet in elke gemeente toegestaan, dus vraag dit anders na bij uw dierenarts of eigen gemeente.

Als u geen tuin heeft of u huurt een huis is thuis begraven geen optie. Ook kan het zijn dat u in de toekomst gaat verhuizen, dus denk hier goed over na.

Er zijn ook speciale (natuur)dierenbegraafplaatsen. Dit is net zoals bij mensen in een graf met eventuel een grafsteen. Hou er wel rekening mee dat u naast de begrafenis ook vaak te maken krijgt met grafrechten.

Huisdier Cremeren

Crematie is het versnellen van een natuurlijk proces, waarbij door hitte en verdamping het lichaam teruggebracht wordt tot haar basiselementen. Het is een misverstand dat er bij crematie vlammen aan te pas komen, de verassing geschiedt door hitte. De temperatuur loopt hierbij op tussen de 800 tot 1000 graden. Een crematieproces duurt 0,5 tot 2,5 uur, afhankelijk van de grootte van het huisdier. Wat overblijft is een broos skelet, waarna deze botdeeltjes worden verfijnd tot as.

Bij cremeren zijn er twee keuzes:

Collectief

U kunt uw huisdier samen met een ander huisdier laten cremeren bij een collectieve crematie. De as kan dan niet worden teruggegeven. De as wordt dan uitgestrooid door het crematorium.

Individueel

Bij een individuele crematie wordt uw huisdier alleen gecremeerd. De as die dan overblijft van uw huisdier kunt u terugkrijgen. De as kunt u dan bewaren in een asbus of urn. Ook kunt u de as uitstrooien of begraven op een mooie plek waar u bijvoorbeeld altijd samen kwam met uw huisdier.

Huisdier Resomeren

Bij resomatie, ook wel watercrematie of alkalische hydrolyse genoemd, worden huisdieren in een bad met vloeistof die verwarmd wordt tot 96 graden geplaatst. Deze vloeistof bestaat 95% uit water en een corrosieve alkalische oplossing of korrel natriumhydroxide en/of kaliumhydroxide. Het lichaam wordt hierin gelegd waardoor het versneld oplost in ongeveer 20 tot 24 uur. Wat overblijft is een broos skelet en de overgebleven vloeistof gaat na neutralisatie naar de waterzuiveringsinstallatie voor verdere verwerking. De botstructuur wordt nagespoeld met water, gedroogd in een oven (1 a 2 uur) en kan vervolgens, net als bij crematie, verfijnd worden om as te verkrijgen. Door de blekende werking van de vloeistof is de as over het algemeen witter van kleur.

Destructie

U kunt uw overleden huisdier na euthanasie achterlaten bij de dierenarts of zelf wegbrengen naar de gemeentewerf/milieustraat voor destructie. Hiervoor wordt vaak een kleine vergoeding in rekening gebracht. Het woord destructie staat voor vernietiging. Uw huisdier wordt verwerkt volgens de wettelijke richtlijnen voor dierlijk afval, dit gebeurt massaal in combinatie met landbouwdieren en slachtafval. Na het ophalen wordt alles verkleind en verwerkt, het residu kan als brandstof dienen of andere industriƫle doeleinden. In Nederland gebeurd dit bij het destructiebedrijf Rendac in Son. Destructie wordt soms uitgelegd als massacrematie, maar dat is het niet. Bij destructie gaat een dier eerst door een shredder en worden alleen de reststoffen (vet en diermeel) verbrand voor de opwekking van energie in een energiecentrale. Meer informatie over destructie kunt u nalezen op www.watisdestructie.nl.

Laat u uw huisdier bij uw dierenarts achter en geeft u niet aan welke bestemming u wenst, dan gaat uw dier altijd naar destructie.

Keuze bespreken & vastleggen

Praten over de dood is vaak een lastig onderwerp wat wordt vermeden. Toch is het slim om hier alvast over na te denken en uzelf te verdiepen in de verschillende uitvaartmogelijkheden. Niets is zo vervelend als een keuze die u overhaast of in emotie maakt waar u achteraf spijt van krijgt. Bespreek bijvoorbeeld ook de wensen met het oppasadres als u op vakantie gaat.

Indien u wilt kiezen voor crematie kunt u uw wensen alvast vastleggen in het begeleidingsformulier en dit bewaren bij het paspoort van uw huisdier.



terug



© DCMB - Dierencrematorium Midden Brabant - Bernard Maton
Voor vragen of opmerkingen kunt u mailen naar info@dcmb.nl
Laatste wijzigingen januari 2020